Zdrowe desery mrożone? Z jakiego powodu nie?

Moda na bycie fit uzyskała apogeum do tego stopnia, że już nie wypada odmawiać sobie chwili przyjemności oraz bez wyrzutów sumienia wolno sięgnąć po deser. W jaki sposób? Nie ma jakkolwiek nic łatwiejszego niż zrobienie sobie dorodnego deseru, który będzie nie wyłącznie niskokaloryczny, niemniej jednak też wspaniale wpłynie na skonstruowany przez nas organizm i przemianę materii. Na blogach oraz forach internetowych aż roi się od recept na zdrowe desery, rozumie się samo przez się, że najswobodniej robić je latem oraz wiosną, kiedy dojście do soczystych i świeżych owoców jest nieograniczony. Kolosalną renomą radują się zdrowe desery mrożone, które będą dodatkowym orzeźwieniem w upalne dni.

Desery lodowe

Przepysznym, słodkim i odpowiednim również dla najmłodszych deserem zamrażanym są lody bananowo-orzechowe. Dojrzałe, miękkie banany trzeba zmiksować z słuszną porcją solidnej jakości masła orzechowego (bez oleju palmowego, bez soli i bez cukru), zamrozić. Wyjdą z tego przepyszne lody, które wolno zjeść z poboczną dawką malin czy też jakimś ciekawym sosem owocowym. To świetna alternatywa dla autentycznych łasuchów, trzeba jedynie pamiętać, że taki deser nie jest dla osób uczulonych na orzechy.
Smacznym i świeżym pomysłem, a przy tym autentyczną bombą witaminową jest sorbet owocowy. Wolno taki sorbet zrobić z jednego typu owoców bądź z mieszanki. Dodatkowym plusem jest również to, że na sorbet nie wypada długo czekać, nie musi być w pełni zamrożony, taki o konsystencji półpłynnej smakuje zdecydowanie porządniej. Pomysłem dla tych, którzy na diecie tęsknią za autentycznymi śmietankowymi lodami są lody na bazie śmietanki z mleczka kokosowego bądź lody na bazie innego mleka roślinnego (migdałowego, orzechowego, owsianego i wielu innych) z odrobiną miodu dla dodania słodyczy.
Bumelanci w kuchni muszą zadowolić się zmrożonymi owocami, jakie są doborową przekąską w trakcie upalnych dni. Bardzo dobrze smakują mrożone maliny czy borówki, które bardzo łatwo pogryźć. Zamrażane desery wolno robić również z resztek zdrowych koktajli, wystarczy je po prostu włożyć do zamrażarki w sylikonowe foremki na przykład na kostki lodu