Zdrowie – jest to dobra sprawność fizyczna fizyczna i psychiczna, bez znaków infekcji i kalectwa. Wpływ na rzetelny stan zdrowia mają elementy genetyczne, środowisko fizyczne, środowisko socjalnego oraz forma życia, w tym droga odżywiania się. Żywienie to proces polegający na zaopatrywaniu dowolnej żywej komórce posiłków branych w stanie naturalnym lub po przetworzeniu na bogate potrawy i napitki w celu utrzymania pryncypialnych funkcji życiowych, słusznego rozwoju i stanu zdrowia. Odżywiona musi pozostać każda komórka naszego ciała.
Zdrowe odżywianie ma doniosłe znaczenie witalne dla każdego organizmu. Determinuje co więcej zachowanie dobrego zdrowia. Zbytnio ubogie żywność lub jego złe wchłanianie czy trawienie sprawia niedożywienie i niedowagę. Aczkolwiek zbyt częste żywienie, albo jedzenie niedostatecznych pokarmów nieść może nadwagę bądź otyłość. Właściwe odżywianie wymaga więc spożywania odpowiednich ilości dobrze preparowanego posiłku.