Arkana kuchni polskiej, inaczej co nas wyróżnia na tle kuchni innych narodów

Kuchnia polska uformowała się na przestrzeni stuleci pod wpływem różnych narodowości. W rezultacie powstała mieszanka, która zachwyca smakiem, wonnością, jest grzejąca i sycąca. Jakie dania kuchni lokalnej wyróżniają nas na tle innych państw?

Co wpłynęło na kształt kuchni krajowej?
Polska przez stulecia stanowiła prawdziwą mieszankę kulturową. Obecne były w niej w związku z tym rozmaite tradycje, składniki i smaki. Polska kuchnia zawiera w związku z tym elementy tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet niemieckiej. Co ważne, nieomal każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego spożyjemy w dawnej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam w owym czasie, kiedy pojawimy się na Śląsku. Wskazać wolno też te dania, jakie pospolite są dla całej kuchni lokalnej.

Bez czego Polacy nie wyobrażają sobie własnej diety?
Bazę stanowi oczywiście chleb. Wielu z nas nie potrafi z niego zrezygnować. W lokalnej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, kiszona kapusta i ogórki, kartofle, kasze, różne gatunki mięs.
Jakie są stereotypowe polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych narodowości jest w szczególe to, że najważniejszym i najbardziej sycącym posiłkiem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie musi składać się z dwóch potraw: zupy i drugiego dania. Dania, jakie zjeść można w Polsce to oczywiście:
•    pierogi z różnorodnymi farszami;
•    bigos;
•    gołąbki;
•    kotlet schabowy;
•    fasolka po bretońsku.
Uwielbiamy pyzy, kopytka oraz knedle, których bazą są bezsprzecznie ziemniaki. Z przyjemnością przyrządzamy z nich także placki ziemniaczane.
Kuchnia krajowa ma w zasadzie wiele do zaoferowania. Cenią ją nie tylko Polacy. Również przybywający do nas turyści uwidoczniają, iż jest smakowita oraz sycąca.