Dania staropolskie wciąż w modzie

Każda kuchnia cechuje się własnymi tradycjami, obrządkami i czynnościami, które wykonuje się z największą starannością. W tym oraz kuchnia polska. To kłopotliwe, nie każdy rodowity Polak zna się na kuchni etnicznej choć w pięćdziesięciu procentach. Dla wielu z nas kuchnia staropolska jest dość skąpa oraz łatwa. Znacznej większości z nas kojarzy się jedynie z pierogami (jakie są niezmiernie cenione na całym globie), schaboszczakom, mizerią i kartoflami. Nic bardziej błędnego. Pierogi uznaje się za polskie, przede wszystkim z powodu serwowania ich na terenach kraju. Lecz nie bez przyczyny jedna z form pierogów nosi nazwę ruskie. Wedle historyków oraz znawców kuchni polskiej, pierogi pozostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie czy w Stanach Zjednoczonych są one łączone na ogół z Polską. Wolno dostać je w szczególnych polskich sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają nienagannie smak stereotypowych pierogów ruskich czy także żadnych innych, lecz kiedy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam docenić ich atut. W końcu to tylko jedzenie. Jednakże dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla miłośników oraz degustatorów, którzy przez całe życie wypróbowali setki różnorodnych dań, charakterystycznych dla rozmaitych części Europy lub świata. Skupmy się jednak na nowo na sylwetce kuchni polskiej. Wszystkie towary oraz składniki używane przez wieki poprzez polskie kury domowe tak ściśle mówiąc niedużo się zmieniły. Nie mamy tu na myśli technologie jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film