Kuchnia włoska jest jedną z w największym stopniu słynnych na całym globie. Dziś posmakować wolno jej nie jedynie w słonecznej Italii – jak autentyczne grzyby po deszczu wyrastają restauracje, jakie w menu posiadają włoskie specjały. Co lubią konsumować pierwotni Włosi?
Co jest najbardziej charakterystycznym włoskim daniem?
Trudno wyobrazić sobie kuchnię włoską bez pizzy. Znacznej większości z nas to właśnie pizza kojarzy się z Włochami. Ubóstwiają ją także sami Włosi.
Wspaniała serwowana jest w restauracjach funkcjonujących w Neapolu, jaki nie bez powodu ujmowany jest mianem ojczyzny tego prostego, a jakże wyśmienitego dania. W najwyższym stopniu znana pizza to bezsprzecznie Margherita. Składa się ona z:
• pomidorów San Marzano;
• sera mozzarella;
• świeżej bazylii.
Idealna pizza powstaje ze wyjątkowej mąki oraz wypiekana jest w piecu opalanym drewnem.
Czy dopuszczalna jest kuchnia włoska bez past?
Mówiąc o tym, co w gruncie rzeczy kochają jeść Włosi, nie można zapomnieć o makaronach. Co poniektórzy pokuszą się nawet o twierdzenie, iż to na pastach stoi cała kuchnia słonecznej Italii. Najbardziej włoskie jest bezsprzecznie spaghetti. Długi, dość cienki makaron łączy się z różnorodnego rodzaju sosami. Ważne jest, by nie był on rozgotowany. Al dente, inaczej odrobię twardy – taki powinien być porządnie ugotowany makaron wedle Włocha. Inne popularne włoskie makarony to:
• canelloni;
• lasagne;
•
Różnią się one formą oraz sposobem serwowania.
Włoska kuchnia jest niezwykle ubogacona. Poświęcić można jej w zasadzie długie opowieści. Na uwagę zasługują też słynne gnocchi lub ravioli. Bez względu jednakże na to, po które danie sięgamy, możemy być pewni, że zafascynuje ono głębią smaku oraz aromatu.